Un papricas de pui, care nici nu trebuia sa fie!

Papricas din piept de pui si cartofi aurii
Papricas din piept de pui si cartofi aurii

Inainte sa mi se atraga atentia asupra faptului, ca un papricas de pui adevarat nu se face numai din piept de pui si se serveste numai si numai cu galuste proaspete home-made, sa stiti ca acesta este cel mai random papricas vreodata. Ever!

Mi s-a intamplat intr-o dupa amiaza de sambata sa cotrobai frigiderul si dulapul dupa ingrediente din care as putea compune o mancare decenta, nici foarte fancy, nici foarte basic…treaba grea, cand nu ai mai fost la cumparaturi de cateva zile bune.
Am gasit asa: 2 cepe (nici verzi de primavara, nici galbene, intr-o stare tranzitorie), cartofi la fel de nehotarati precum ceapa, niste marar proaspat, vreo 5 rosii durdulii si in congelator, pachetelul salvator de, ce credeam eu, pulpe dezosate de pui. Avem norocul de niste parinti tare draguti si grijulii, care ne mai trimit pachete cu tot felul de bunatati. M-am gandit sa fac un piure de cartofi cu niste fasii de pulpe dezosate si o salata de rosii cu ceapa. V-am spus, nimic complicat, o cina decenta de sambata. Am pus punga cu carne la dezghetat si mi-am vazut de treburi.

Cand sa ma apuc de gatit, hoho surpriza, era piept de pui feliat in punga! Ne adaptam, ne conformam. Chiar in momentul in care am terminat de taiat pieptul de pui fasii, imi suna telefonul. Si ma conversez si ma conversez, inchid telefonul….si ma trezesc cu ceapa taiata si deja pe jumatate calita in tigaie. Cand, cum?!? Am obiceiul de a mai face ceva in paralel cand vorbesc la telefon, spal vase sau curat legume – acum am curatat, taiat si calit doua cepe fara sa imi dau seama.
Buuun ne conformam din nou! Arunc si doi catei de usturoi la ceapa, pun fasiile de piept de pui peste si ma gandesc sa mai adaug o lingura de pasta de ardei tocati, tot parte din pachetelul de acasa. Deschid frigiderul, dau nas in nas cu smantana si … ati ghicit, m-am conformat din nou. Asa a ajuns sa se transforme pulpele de pui intr-un papricas din piept de pui, demential de bun. Ahh, am si uitat sa mentionez, piureul de cartofi s-a transformat si el in cartofi aurii crocanti. Rosiile? Hmmm….

Ingrediente pentru 2 portii:

— 400 gr piept de pui
— 2 cepe
— 2 catei de usturoi
— 1 lingura de pasta de ardei tocat / 1 ardei capia tocat marunt-marunt
— sare, piper, cimbru, boia de calitate
— 2-3 frunze de dafin
— 1 cana apa
— 200 gr smantana, minim 20% grasime
— 2 linguri de faina
— 400 gr cartofi
— marar proaspat
— 3 linguri de ulei de masline

Mod de preparare:

Curatam, tocam si calim ceapa in 2 linguri de ulei. Adaugam usturoiul zdrobit, lasam sa se prajeasca 1-2 minute, apoi pasta de ardei si pieptul de pui taiat fasii. Dupa ce carnea a prins un picut de culoare, adaugam sarea, piperul, cimbrul si boiaua, frunzele de dafin, amestecam totul bine apoi turnam cana de apa peste. Acoperim tigaia si lasam sa fiarba la foc mic, timp de 20 minute. In cazul in care s-a evaporat prea repede apa, puteti suplimenta pe parcurs.

Pana se gata carnea, curatam cartofii, ii taiem cuburi si punem la fiert in apa cu sare.
Ceapa, usturoiul si apa scazuta formeaza o baza excelenta pentru sosul…ahhh ca si acum imi ploua in gura πŸ™‚ Smantana, cele doua linguri de faina si un pic de apa se amesteca energic intr-un bol si se adauga peste pui. Cand sosul s-a ingrosat, oprim focul si ne ocupam de cartofi. Ii scurgem si ii ‘tragem’ in tigaie in putin ulei, pana devin aurii si crocanti. Garnisim cartofii cu marar proaspat.

Cum sa va spun….a fost delicioooos! Mananc papricas de cand ma stiu si combinatia asta m-a facut sa tresar! Texturile crocante, cimbrul cu frunzele de dafin si mararul proaspat, sosul matasos – toate se combina perfect, rezultatul fiind incredibil de delicios. O reteta, care merita incercata!

Papricas cu sos bogat si matasos
Papricas cu sos bogat si matasos

Poftaaa!

P. S.: In cazul in care va intrebati, rosiile au ajuns intr-o ciorba fresh de pastai. Stay tuned! πŸ˜‰

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s