Kaiserschmarrn – Firimituri imperiale

Kaiserschmarrn – Firimituri imperiale cu afine

Bine v-am regasit in 2016! Speram ca ati avut un inceput de an, asa cum vi l-ati dorit!

Am petrecut cumpana dintre ani in Austria, intr-o zona pitoreasca, linistita, imbratisata strans de natura. Zonele rurale (oriunde in lume) au un farmec aparte, oamenii au un ritm al lor, nu se lasa nici grabiti, dar nici tinuti in loc. Aceasta locatie de exceptie a inspirat reteta noastra de azi, firimiturile imperiale,  Kaiserschmarrn sau császármorzsa.

Reteta are origini austriace, dar este raspandita in toate tarile invecinate. Una dintre multele legende despre acest desert spune, ca aceasta clatita rupta a fost creata pentru imparateasa Sisi, insa ea a refuzat sa manance, spunand ca este un fel mult prea greu pentru ea. Franz Joseph I insa, a devorat tot desertul si multumit de gust, l-a numit “Kaiserschmarrn”.

Am crescut cu acest desert, bunica imi facea des varianta ei svabeasca, putin mai uscata decat originalul. Adoram sa lopatez pe farfurie un damb mare de firimituri crocante, sa pudrez tot dambul cu zahar si sa mananc cu pofta dupa un sistem bine gandit: luam 2 linguri de firimituri, apoi 1 lingura de lapte prins (iaurt de casa). Cel mai bun sistem, ever!

Kaiserschmarrn-ul nostru este pregatit dupa o reteta destul veche, afinele reprezentand un twist modern. Nu este cel mai chipes desert, insa gustul compenseaza lipsurile optice si merita incercat, macar o data!

Ingrediente:

— 130 gr faina
— 250 ml lapte
— 1 lingurita de zahar vanilat
— un praf de sare
— 4 oua medii
— 60 gr zahar
— 50 gr unt
— 50 gr stafide rehidratate in rom

Mod de preparare:

Intr-un bol amestecam bine faina, laptele, zaharul vanilat si sarea, pana obtinem o masa omogena si fara cocoloase. Adaugam cele 4 galbenusuri si mai amestecam o data.
Albusurile de ou le batem cu zaharul, pana formeaza o spuma densa si ferma, pe care mai apoi o integram cu grija in masa noastra cu cele 4 galbenusuri.

Topim untul intr-o tigaie (ideala este o tigaie din fonta sau cupru cu un diametru de ca. 28 cm), turnam compozitia in tigaie, presaram stafidele deasupra si lasam totul sa prinda o forma ceva mai solida. Aveti grija la temperatura, untul topit, precum si aluatul se ard destul de repede. Cand fundul aluatului s-a rumenit, incercam sa intoarcem totul dintr-o miscare. Daca nu va iese din incheietura, nu disperati, puteti sectiona aluatul, deja putin intarit, in 2 sau in 4, cat sa puteti intoarce bucatile cu usurinta. Prajiti de doua ori cate 3-4 minute pe fiecare parte, apoi taiati totul in bucati potrivite. Cu cat sunt bucatile mai mici, cu atat mai uscate vor fi firimiturile.

Kaiserschmarrn-ul inca fierbinte se serveste alaturi de afine, putin mousse sau piuré de mere si un pahar mare cu lapte rece!

Pofta buna!

Clatite rupte cu afine si piure de mere

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s