Cina festiva: piept de rata pe pat de legume si castane

Piept de rata pe un pat de legume si fructe aromate
Piept de rata pe un pat de legume si fructe aromate

Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun, pregatirile sunt in toi si lumea da deja usoare semne de stres festiv. Da, din pacate, cele mai multe sarbatori se asociaza mai nou cu stres: stresul curateniei, stresul cumparaturilor, stresul alegerii meniului. As putea scrie un roman intreg pe acest subiect, dar probabil explicand, as cadea si eu in capcana stresului.

Azi, va propun o reteta eleganta, potrivita pentru un pranz sau o cina festiva. Stiu ca nu este un fel traditional, dar cred cu tarie, ca sezonul sarbatorilor de iarna nu consta doar in variatiuni de sarmale si carnati prajiti. Este momentul absolut perfect pentru ceva nou, ceva deosebit si cu o aroma demna de un ospat de Craciun!

In rolurile principale: pieptul de rata, castanele si perele, iar in rolurile secundare toate legumele care alcatuiesc cel mai aromat pat pentru pieptul de rata. Aaaaand action, sa trecem la treaba!

Ingrediente (pentru 2 portii sanatoase):

— 1 piept de rata
— 150 gr castane prajite/fierte
— 2 pere
— 2 cepe rosii medii
— 200 gr ciuperci
— 200 gr cartofi mici (sau cartofi noi, daca aveti norocul πŸ™‚ )
— 2 cepe verzi
— 8 fire de sparanghel
— 5 catei de usturoi
— un pumn de merisoare
— 150 ml vin alb de calitate
— ulei de masline
— sare, piper, crengute de rozmarin si cimbru proaspat
— 1 lime

Mod de preparare:

Incepem totul cu o marinada simpla, dar foarte eficienta in fragezirea carnii. Marinada este alcatuita din sucul unui lime, ca. 40 – 50 ml ulei de masline, 2 crengute de rozmarin proaspat, cateva crengute de cimbru, 2 catei de usturoi zdrobiti si piper negru proaspat macinat. Curatam pieptul de rata, indepartam orice bucatica de piele in exces, verificam sa nu existe pene, mai apoi stergem pieptul cu un servet de bucatarie si crestam pielea. Folositi un cutit foarte bine ascutit, si aveti grija sa nu crestati si carnea, doar pielea si grasimea de sub piele.
Amestecam toate aceste ingrediente intr-un bol si adaugam si pieptul de rata. Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam carnea la macerat pentru minim 2 ore (preferabil peste noapte) la frigider.

Pregatim castanele: le lasam la inmuiat in apa rece timp de 30 minute – 1 ora, dupa care le crestam si le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt (cu crestatura in sus). Coacem castanele timp de 40 minute la 170Β°C, stropindu-le in timpul acesta cu putina apa, ca sa nu se usuce foarte tare.

Scoatem castanele de la cuptor si le lasam sa se raceasca putin. Tot acum scoatem si carnea de la frigider si o lasam sa ajunga in ritmul ei la temperatura camerei.
Cat sunt inca caldute, curatam castanele si le punem deoparte. Spalam cartofii si ii fierbem timp de 5-6 minute, cat se se faca pe jumatate. Iii scoatem si taiem in jumatati sau sferturi, dupa preferinte. Pregatim si restul legumelor, le spalam sau curatam si le taiem in bucati bite-size. Perele le spalam si le taiem in sferturi.

A sosit momentul magic! Asezam cele doua jumatati de piept cu partea cu pielea crestata intr-o tigaie rece si incingem tigaia incetul cu incetul. Pielea este destul de groasa, cu un depozit considerabil de grasime dedesubt. Daca am aseza pieptul intr-o tigaie fierbinte, grasimea ar ramane netopita si nu ar permite carnii sa fie patrunsa.Β  Prajim pieptul ca. 3 minute pe o parte, apoi o intoarcem si o prajim tot 3 minute si pe cealalta parte.

Sfarrrrrrr!
Sfarrrrrrr!

Asezam apoi carnea din tigaie direct intr-un vas de cuptor fierbinte (lasati vasul ca. 4 minute la cuptorul preincalzit la 180Β°C) si o inconjuram cu legumele si fructele pregatite: ciupercile, cartofii fierti pe jumatate si taiati in sferturi, cepele rosii curatate si taiate sferturi, ceapa verde, sparanghelul, sferturile de para, castanele, merisoarele, 3 catei de usturoi si cateva crengute de rozmarin si cimbru. Asezonam cu sare si piper, turnam grasimea ramasa in tigaie peste pieptul de rata, apoi innecam totul in 150 ml de vin alb.

Acoperim vasul cu folie de aluminiu sau cu un capac potrivit si dam totul la cuptorul preincalzit la 180Β°C, pentru 6 – 9 minute. Dupa 6 minute pieptul este mediu spre bine facut, iar la marcajul de 9 minute carnea este patrunsa in totalitate si bine facuta. Opriti focul, scoateti vasul de la cuptor si lasati carnea sa mai stea sub folie sau capac timp de cateva minute.

Feliati apoi pieptul si serviti-l pe un pat “refacut” din legumele si fructele aromate din vas. Pentru a nu se usca pieptul feliat, puteti sa il stropiti cu sosul din tava.

Pofta buna!

Et voila, rata este servita! Va dorim un Craciun linistit, zile de sarbatoare pline de iubire si intelegere si desigur, pofta buna!

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s