Turta dulce cu miere si glazura colorata

It's turta dulce time!

Cele mai frumoase amintiri din copilarie sunt strans legate de pregatirile de Craciun. Imi amintesc de numarul infinit de stelute, ingerasi si fulgi de nea, toate confectionate din hartie, de felul in care impachetam cadourile în ambalaje colorate si lucioase si de gustul incredibil al turtei dulci pe care o pregateam cu mama. Mirosul dulceag, cu note puternice de scortisoara si cuisoare….mmm! Turta dulce din copilarie avea un singur ‘accesoriu’, o jumatate de miez de nuca. Noi am incercat o varianta ceva mai accesorizata, cu glazura colorata, ciocolata si ornamente dulci!

Ingrediente:

— 2 oua
— 2 linguri miere
— 1 lingurita bicarbonat de sodiu
— 150 gr zahar brun (sau 100 gr zahar brun si 50 gr melasa)
— 80 gr unt (margarina)
— 400 gr faina dupa gust
— mix de condimente: scortisoara, cuisoare, nucsoara, ghimbir – dupa gust
— 1 lingurita extract de vanilie
— un praf de sare

Pentru glazura:

— 100 gr zahar pudra
— apa
— colorant alimentar
— ciocolata topita

Incepem prin a bate untul cu zaharul, pana formeaza un amestec cremos. Adaugam mierea, ouale, mixul de condimente si extractul de vanilie. Amestecam bine, adaugand apoi faina si bicarbonatul de sodiu. Scoatem mixul pe o suprafata pudrata cu faina si incepem sa framantam usor. Dupa cel mult 2 minute de framantat, formam o bila, o infasuram in folie alimentara si o pastram la frigider timp de minim 1 ora.
Dupa o ora scoatem aluatul de la rece si il intindem, grosimea ideala fiind de 0,5 – 0,8 cm. Nu uitati sa pudrati cu faina, aluatul se lipeste destul de usor de suprafata de lucru.

Trecem la partea distractiva! Decupam formele dorite si le asezam pe tava tapetata cu hartie de copt. Turta dulce se retrage timp de 10-12 minute la cuptorul preincalzit la 180° C, pana se rumeneste frumos.

Ahhh, cat de minunat miroase! Scoateti formele de la cuptor si lasati-le sa se raceasca complet.

În timpul acesta putem pregati glazura: la zaharul pudra adaugam treptat aproximativ 2-3 lingurite de apa, amestecand continuu, pana obtinem o glazura usor lichida. In aceasta etapa puteti adauga colorant alimentar (noi am folosit colorant alimentar verde si rosu). Lasati imaginatia sa zburde: puteti decora turta dulce în forma de brad cu glazura verde, apoi adaugati bilute colorate pe post de globuri. Am folosit si ciocolata topita pentru glazura si ornamente “metalizate”.

Serviti aceste mici opere de arta alaturi de o cana mare de lapte, ceai sau cafea! Turta dulce se mentine foarte bine într-o cutie sau un borcan inchis etans.

Bradut din turta dulce

Pofta buna!

collagecookie

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s