Galette cu prune – tarta rustica de toamna

Galette cu prune si cimbru
Galette cu prune si cimbru

Desi amandoi preferam anotimpul cald, zilele de vara cu muuult soare, trebuie sa recunosc ca toamna are un farmec aparte. Diminetile cu aer “crisp”, culorile frunzelor, parca ireale, combinate cu acel miros specific de toamna –  te transpun instant intr-o stare de liniste si calm.

In exact aceasta stare de liniste absoluta am plimbat mopsii intr-o dimineata insorita de sambata. M-am tot gandit in timpul saptamanii la un desert simplu, cu putine ingrediente si care nu necesita o indemanare de cofetar profi, dar parca nimic nu imi suradea. Si m-am tot gandit, gandit…gandit… si mi-as fi continuat cugetarea, daca Bubu (mopsulita noastra babuta Bagherra) nu ma tragea intr-o parte. Bubu!?!

Am zambit subit, pentru ca mi-am adus aminte de traseul de plimbare preferat de Doamna Bubu, care ducea pe langa toti prunii din cartier. Bubu adora prunele! Prune! Cum ar fi sa atentez la o tarta cu prune?! Haha, inspiratia vine de unde nici nu te astepti!

Am trecut pe la Domnul Józsi, dealerul nostru de legume si fructe proaspete si repede am cumparat o sacosa plina de prune aromate. Bubu s-a bucurat si ea si in stilul ei caracteristic m-a convins, ca trebuie rasplatita pentru ideea geniala. Justofan!

Am verificat stocul de ingrediente, am tras un ochi pe Pinterest si am hotarat sa incerc o tarta rustica cu prune. Habemus Galette!

Ingrediente pentru blat:

— 150 gr faina, tip 000
—  30 gr faina de migdale
— 1 lingurita zahar
— 1 lingurita sare
— 150 gr unt rece (serios, foarte rece)
— 100 ml apa rece
— lapte/ 1 ou mic pentru a unge marginea tartei

Ingrediente pentru umplutura:
— 1 kg prune, taiate in sferturi
— 1 lingurita de scortisoara macinata
— 4-5 linguri zahar brun
— nucsoara, cuisoare
— putin zahar cu aroma de rom

Galette...rimeaza cu balet!
Galette…rimeaza cu balet!

Mod de preparare:

Incepem cu aluatul pentru tarta. Ca si compozitie, aluatul este unul simplu, metoda de preparare necesita insa un robot de bucatarie sau doua maini iuti.

Amestecam faina, sarea si zaharul, apoi adaugam untul rece taiat cubulete cat mai mici.
Daca folosim robotul de bucatarie, pulsam compozitia aprox. 10 secunde sau pana obtinem o textura de nisip umed. Apoi treptat adaugam apa, lingura cu lingura. Daca vi se pare ca e prea lipicios aluatul, adaugati putina faina. Daca in schimb a iesit un aluat sfaramicios, adaugati o lingura de apa. Aluatul trebuie sa fie neted, uscat (dar nu sfaramicios) si nelipicios.

Daca folosim instrumentele noastre “old-school”, adica mainile, trebuie sa lucram repede, pentru a nu topi untul mult prea tare. La fel ca si in cazul prepararii cu robotul de bucatarie, amestecam ingredientele uscate, adaugam cubuletele de unt, apoi cu ajutorul degetelor le faramitam rapid, integrand untul in compozitia de faina. Daca va este greu sa va convingeti de un ritm alert, imaginati-va, asa cum am facut si eu, ca acele cuburi de unt va electocuteaza la fiecare contact care dureaza mai mult de 2 secunde, haha.  Dupa ce amestecul este omogen (nu va ingrijorati de bucatele mai proeminente de unt), adaugam apa, tot lingura cu lingura.
Aluatul se inveleste in folie alimentara si se pune la frigider pentru minim 1 ora.

Cat aluatul sta la rece, avem timp sa preparam un ceai de soc si sa ne ocupam de prune. Le spalam, scoatem samburii si le taiem in sferturi sau felii mai subtiri. Daca tolerati superstitiile pozitive si aveti norocul sa gasiti prune siameze, adica lipite, neaparat sa impartiti cu cineva drag, jumi-juma. Prunele lipite ar simboliza norocul, so share the good luck!

Dupa o ora, scoatem aluatul din frigider. Preincalzim acum cuptorul la 180°C  si cu o viteza supersonica, intindem aluatul direct pe hartia de copt, pudrata cu putina faina. Diametrul aluatului nostru a fost de aprox. 27 – 28 cm. Lasam cam 4-5 cm liberi la marginea aluatului, restul il presaram cu zaharul condimentat cu amestecul de scortisoara, cuisoare si nucsoara (toate condimentele au fost pulverizate in mojar si amestecate cu zaharul brun). Peste acest strat dulce si aromat asezam feliile/sferturile de prune. Feliile vin asezate putin una peste alta, sa acopere cat mai bine aluatul. Acoperim totul cu un strat generos de zahar condimentat, apoi strangem aluatul de pe margine peste prune, lasand mijlocul tartei descoperit. Pentru un plus de aroma asezam cateva crengute de cimbru proaspat peste prune. Tava cu galette va petrece urmatoarele 20 minute in frigider, apoi inainte sa dam totul la cuptorul preincalzit, ungem marginile tartei cu un ou batut sau lapte.

Coacem tarta ca. 35 minute sau pana totul pare frumos rumenit. Lasam galette-ul sa se raceasca putin, iar apoi servim totul pudrat cu zahar cu aroma de rom, frisca sau, why not, inghetata de vanilie.

Textura este absolut incredibila, fiecare muscatura este senzationala, crusta sfaramicioasa in combinatie cu prunele coapte, zemoase si dulci este o senzatie, care merita traita din plin. Decadenta rustica de toamna, mmmm! 😀

I think I like autumn…

Pofta buna!

Tarta rustica cu prune si cimbru

 

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s